Oct 27, 2013

Knjige oktobar/ novembar - preporuka 001


"Raj sam oduvek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku" - H.L. Borhes

Godišnje doba kao što je jesen, po meni je idealno samo za jedan ritual. Mekano ćebence, šolja toplog čaja i dobra knjiga. 
Jeste da nam ova jesen nije jesen i ako je verovati meteorolozima neče biti još nekih 4-5 dana, ali to ne znači da ne možemo da se pravimo da jeste. Makar se ja pravim. 
Da se vratimo na ritual, ovoga puta bez ćebenceta, ipak je u proseku 20˚C. Što se čaja tiče, moj favorit za oktobar, a čini mi se da će se još dugo zadržati na mojoj polici sa čajevima, je Ginger cookies iz Small tree-a. Ako volite aromatizovani rooibois (ili po našem čaj od crvenog afričkog žbuna - užasno rogobatan prevod) - upišite ovaj čaj na wish listu, jer če vas oduševiti. Ne znam da li je lepšeg izgleda, ukusa ili mirisa. 

A knjige, hm, knjiga kod mene uvek ima. Nalaze se na svim (ne) uobičajnim mestima po stanu, čuče na policama, stočićima, uzglavljima kreveta... I uvek čitam više knjiga odjednom. I to potpuno različite žanrove, čisto da vas upozorim, da ne pomislite da sam podvojena ličnost. 
Samo sam knjigoljubac

Ovo su neke od knjiga koje sam pročitala ili započela u oktobru, a za koje mislim da vrede. Neke od njih su dobijene na poklon, neke su sveže kupljenje, dok neke već mesecima strpljivo čekaju svoj red. 

"Insajder - moja priča" Brankica Stanković - predpostavljam da svi već dobro poznajete lik i delo pomenute novinarke. Dakle, Brankica Stanković je autor emisije "Insajder", koja se bavi gorućim temamam iz ugla realnog istraživačkog novinarstva. Zbog toga, i zbog tema o korupciji, kriminalu, ubistvima, navijačkim grupama, švercu i sl. u miloj nam državi, dobila je ozbiljne pretnje i  policisko obezbeđenje koje je 24 sata sa njom, i tako već tri godine. 
Knjiga koja po meni spada u lako štivo, je dosta čitljiva, napisana u laganoj novinarskoj formi, sa nekolicinom zanimljivih podataka i imena, koja pomalo bude detektiva u meni. Može se kupiti na većini trafika i košta oko 600 dinara. 

"Dnevnik jedne robije" Žarko Laušević - takođe verujem da svi znate za Žarka Lauševića, njegovu tužnu sudbinu, za njegove knjige, za komešanje koje je izazvao prvi deo. Nastavak, koji je skoro izašao, opisuje dani koji su usledili nakon presude i život u zatočeništvu. Ja sam luda za njim jos od "Sivog doma" pa možda i nisam baš realna kada je Žarko u pitanju. Takođe se može naći na trafikama i cena joj je 599 dinara. 

"Al Paćino - njegova priča" Lorens Grobel -  još jedna biografija, ovog puta nešto poznatijeg glumca.  Knjiga koja me je dugo mučila. Dobila sam je na poklon, odavno čini mi se i sa oduševljenjem sam odmah počela da je čitam, ali nešto mi nije išlo. I tako smo se ona i ja mučile jedno mesec dana, dok nisam rešila da je ostavim za neko bolje vreme. I strpljivo me je dočekala, pre nekih desetak dana kada sam je uzela i pročitala u jednom dahu. Dešava mi se to ponekad sa knjigama, jos uvek nisam uspela da shvatim razlog.
Nego, knjiga govori u Alu, logično. Napisao ju je čovek koji je upoznao Paćina davne 1979. i koji je napisao prvi intervju sa njim. Tokom godina su postali dobri prijatelji i knjiga zadire u većinu Paćinovih tajni. Kao što kažu izdavači "... najbliža Paćinovim memoarima koje bi obožavaoci mogli ikada da dobiju". 

"Devojka od papira" Gijom Muso - Literatura za opuštanje mozga. Još jedna u nizu knjiga francuskog autora čije su knjige prevedene na 34 svetska jezika. Mešavina ljubavi, trilera, fikcije, mašte. Vrlo lagana i opuštajuća ako volite ovakve knjige.
Ja Gijoma volim, imam nekoliko autora koje čitam kada želim da se opustim, bez neke dubioze i on je jedan od njih. Takođe, pre par dana, izašla je njegova knjiga "Možda nebo zna". Kupljena je, strpljivo čeka svoj red, pa ćemo o njoj neki drugi put.

"Svih sedam talasa" Danijel Glatauer -  Možda moje najveće iznenađenje. Drugi deo knjige "Kad duva severac". knjige koju sam iz predrasuda (priznajem, ružna osobina) u startu otpisala jer sam je dobila u supermarketu uz 200g kafe. Iz dosade sam je letos otvorila, pročitala u dahu u oduševila se kada sam shvatila da postoji i drugi deo odnosno "Svih sedam talasa". Neobična ljubavna priča započeta preko mejlova, i kompletno napisana u istoj formi. Genijalno napisano i sigurno najbolja knjiga od savremenih nemačkih autora koju sam pročitala. Nema je na slikama jer je čitam u epubu, odnosno na Kobo-u. 

"Problem Spinoza" Irvin Jalom - Pomalo filozofski, pomalo napet, pomalo psihološki, ali svakako uzbudljiv i nepredvidiv. Ako ste ikada uzeli u ruke "Kada je Niče plakao" ili "Lečenje Šopenhauerom", ovo je knjiga koju ne smete da propustite. 
I za kraj, nešto malo drugačije. 
"USpomenar212" Milan Caci Mihajlović - Skup šaljivih priča, anegdota, dogodovština i uspomena iz beogradskog pozorišta "Atelje 212". U formi pričica ispisane su godine rada, zabave, gostovanja i nekih manje lepih stvari velike ekipe srpskog glumišta, počev od nekadašnje upravnice Mire Trailović.  Da li ste čitali nešto od ovih knjiga?Koji su vaši favoriti u proteklih mesec, mesec i po dana? 
Ostanite veseli, ovo miholjsko leto neće još dugo trajati. 
Q.
 

2 comments:

Sunbutterflyz said...

Nemas pojma koliko sam ti zahvalna na ovom post-u :) Nisam znala da postoji biografija Al Pacina, a bas mi treba za poklon jednoj diiivnoj osobi :)

Q. said...

Hej, bas mi je drago ako sam pomogla. Javi da li je poklon ispunio očekivanja :))

Post a Comment